educatie

IMMERSE

Immerse is het jaarlijkse Holland Festivalprogramma voor kunstenaars uit binnen- en buitenland die aan het begin staan van een internationale carrière. Het programma beoogt internationale netwerken te stimuleren en kunstenaars over generatiegrenzen heen met elkaar te verbinden. Deelnemers dit jaar waren Abhishek Thapar (India), Genevieve Murphy (Schotland), Marwen Errouine (Tunesië) en Myriam Soufy (Tunesië). Het programma werd gehost en begeleid door theatermaker Jeroen De Man die zelf deel uitmaakte van de eerste Immerse-lichting in 2016. De deelnemers dompelden zich een week lang onder in het festival en elkaars werk en hadden interessante gesprekken en ontmoetingen. Er werden zes voorstellingen bezocht, waaronder Porca Miseria van Trajal Harrell en A House of Call. My Imaginary Notebook van Heiner Goebbels. Er werd uitgebreid gesproken met de programmamanagers, de directeur, een van de associate artists van het festival en met de regisseurs en componisten van de voorstellingen. De Man: 'Het was een ontzettend krachtige verdieping in een week tijd. De dagen waren soms presto, soms vivace en vaker adagio. Ze waren langzaam maar niet slepend. (...) We hadden langer de tijd gezamenlijk te balen van een voorstelling die ons niet beviel, wat langer na te gloeien van uitzonderlijke kwaliteit. We hadden, binnen een georganiseerde week, genoeg tijd om off-piste te gaan zogezegd. De rafelranden op te zoeken.' 

EDUCATIE

Het Holland Festival is ook een leeromgeving. De activiteiten voor studenten en leerlingen varieerden van voorstellingsbezoek en workshops op de CKV-dag op school tot een les muziekanalyse gekoppeld aan de voorstelling A House of Call. My Imaginary Notebook van componist Heiner Goebbels. Dit jaar werden in samenwerking met verschillende onderwijsinstellingen de volgende educatieve activiteiten georganiseerd: 

Leerlingen van het Hyperion Lyceum in Amsterdam met een gymnasium- en een atheneum+-opleiding kregen op maat gemaakte educatieprogramma’s en workshops in en rond het festival.

Leerlingen uit het vijfde leerjaar van het Stedelijk Gymnasium Amersfoort bezochten onder begeleiding van een CKV-docent de voorstelling Antartica van componist Mary Finsterer.

Stichting IMC Weekendschool verzorgt aanvullend, motivatiegericht onderwijs voor jongeren, op plekken in Nederland waar dat het hardst nodig is. De alumni van de IMC Weekendschool werden bij deze festivaleditie actief betrokken bij de HF Young programma's die ze promootten en bezochten.

De Herman Brood Academie is een in 2006 opgerichte popacademie op mbo-niveau in Utrecht. Aspirant muziekprofessionals van deze opleiding doken in de wereld van Heiner Goebbels’ A House of Call. My Imaginary Notebook. Ze kregen een inleiding van een van de programmamanagers en bezochten daarna de voorstelling met een groep van ongeveer vijfentwintig studenten. 

In samenwerking met de in 2016 opgerichte HvA-minor Festivals onderzochten studenten de digitale uitingen van het Holland Festival en bezochten de voorstelling 30 Appearances out of darkness van Arno Schuitemaker.